Ісус обирає учнів


„Йди за Мною!"
Марка 1-3

Прийшов час Ісусові розпочати проповідь і розповісти всім і кож­ному, що Царство Боже зійшло на землю. Він не оголосив Себе царем, однак велику любов Божу й даровану Ним владу було видно у всьому, що чинив Ісус і що Він говорив.

Ісус розумів, що Йому в Його місії потрібні будуть помічники, і Він звернувся до Бога, аби вказав Йому на людей, яких належить покликати, щоб вони йшли з Ним і допомагали Йому в Його великому служінні.
Якось, коли Ісус ішов берегом Галілейського озера, Він помітив Своїх давніх друзів - Андрія та Симона-Петра.
„Ідіть зі Мною!" - покликав Він їх.
І двоє рибалок, враз покинувши свої неводи, пішли з Ним. Трохи згодом двоє інших братів, Йоан та Яків, поралися біля човна і лагодили своє рибальське знаряддя, аби бути готовими ввечері вийти на озеро, щоб ловити рибу.
„Йдіть за Мною! - сказав їм Ісус, і обидва брати, не вагаючись, встали, залишили своє заняття і, розпрощав­шись із батьком своїм Зеведеєм, також пішли з Ісусом.
„Не ловіть більше рибу, - сказав їм Ісус. - Відтепер Я вчитиму вас знахо­дити людей, яких належить приве­сти до Бога!"
Ісус обрав дванадцятьох, аби вони стали Його найближчими учнями та послідовниками. Це була строката команда.
Окрім рибалок тут були й поборники волі, які змагалися, аби визволити свій народ від римського поневолення. Один чоловік на ім'я Матвій був збирачем податків для
царя Ірода. Він брав гроші з кожного, хто щось завозив до Іродової про­вінції Галілеї. Збирачі податків не користувалися повагою в юдеїв, навпаки, їх зневажали і ненавиділи. Часто-густо вони здирали з людей податки на користь римлян і брали значно більше від належної суми, аби надлишок привласнити собі.
Було ще багато інших чоловіків і жінок, які стали учнями Ісуса через деякий час, однак дванадцятеро - це були особливі учні. Ісус назвав їх апостолами, що означає „місіонери" (тобто люди, які виконують певну місію, завдання), і доручав їм пропо­відувати людям Благу Звістку про Царство Боже.
Ось їхні імена: Симон (названий Петром), Яків та Йоан (обидва сини Зеведея), Андрій, Пилип, Варфоло­мій, Матвій, Хома, Яків (син Алфієв), Тадей, Симон (Зилот, тобто борець за визволення) та Юда Іскаріот.


Коментарі